Adio, sarmale și piftie? Viermele de făină, hrana viitorului

Adio, sarmale și piftie? Viermele de făină, hrana viitorului
| Foto: stirileprotv.ro

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor a anunțat că viermele de făină poate fi mâncat de oameni fără probleme.

Ne putem aștepta, ca, după această decizie, Europa să înceapă producția de burgeri, paste, biscuiți, smoothie sau degețele (fingers) din viermi de făină în stadiu de larvă. Tenebrio molitor a devenit prima insectă declarată sigură pentru consum uman la nivel European, transmite Digi24. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (AES) a luat această decizie  în urma unui studiu, la cererea companiei franceze Micronutris, care are ca obiect de activitate producția de insecte pentru consum. 

Componentele principale ale acestei insecte sunt proteinele, grăsimile și fibrele, oferind pentru viitor o potențială sursă de mâncare sustenabilă și cu un nivel scăzut de emisii de carbon. Hrana pe bază de insecte este privită de mult timp ca soluție pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în industria alimentară. 

Viermele de făină este stadiul de larvă al insectei Tenebrio molitor, specie care aparține familiei Tenebrionidae. Ei sunt crescuți în ferme și hrăniți cu făină de grâu sau tărâțe, deși sunt omnivori. Când ouăle ajung în stadiul de larvă, sunt fierte în apă timp de 5 minute, apoi deshidratate în cuptoare, împachetate și stocate.  

Viermele de făină poate fi consumat ca aperitiv și vine într-o gamă variată de arome. Alternativ, poate fi transformat în pudră, ca ingredient pentru deserturi. Una din companiile producătoare a furnizat și o rețetă de brioșe cu viermi de făină, care folosește cacao, margarină, ouă, iaurt făină și, bineînțeles, pudră de viermi de făină. 

 

Comenteaza