Foto Legenda casei din Cluj-Napoca cu coșul de fum răsucit

Ciudățenia arhitecturală din fotografii poate fi văzută într-o casă din secolul al XVIII-lea de pe strada Calea Mănăștur (Mócok-Unió) din Cluj.

Cunoscător legendar al istoriei orașului, regretatul istoric-arhivist Lajos Kelemen a numit coșul răsucit „coșul de fum întors”, care a câștigat astfel un statut special printre curiozitățile centrului Transilvaniei. Unii istorici locali afirmau că răsucirea se datora arhitecturii din timpul cuceritorilor turci, în timp ce alții presupuneau că casa a fost ridicată de coloniștii germani în conformitate cu moda barocă, pur și simplu „coșul răsucit” de către constructor din motive de decor.

Dar așa cum este obiceiul omului, el nu ia în serios monumentele, deci este firesc ca și acest coș de fum să fi născut o legendă despre această clădire neobișnuită. Povestea este destul de puerilă și spune că: casa a fost odată locuită de un proprietar foarte friguors care își încălzea constant sobele. Fumul emanat prin coșul de fum, pe de altă parte, a iritat teribil nasul de altfel delicat al Diavolului care trăia lângă marginea Mănăstirii. El (Diavolul) l-ar fi vizitat pe înfriguratul rezident, dar nu putea obține permisul de intrare în oraș, așa că s-a strecurat sub masca nopții la casa de unde ieșea fum și, din răzbunare, i-a răsucit coșul.

Text © http://fototanu.blogspot.com/2010/08/facsaratos-kemeny.htm.Traducere adaptată după textul în limba maghiară: Claudiu Ilyeș (pentru Vechiul Cluj).

Comenteaza