Istoria Palatului Primăriei Cluj, una dintre clădirile emblematice ale orașului

Istoria Palatului Primăriei Cluj, una dintre clădirile emblematice ale orașului
| Foto: Facebook / Primăria Cluj-Napoca

La intersecția dintre Calea Moților și strada Petru Maior se află o clădire pe care nu ai cum să nu o observi. Vechiul sediu al Comitatului Cluj, actualmente Palatul Primăriei, este un monument istoric, dar și una dintre clădirile cele mai impozante din Cluj-Napoca. Construcția este una emblematică pentru oraș, atât din punct de vedere istoric, cât și arhitectural.

Clădirea a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, fiind proiectată de către arhitectul maghiar Ignác Alpár, unul dintre cei mai de seamă arhitecți din Europa în acea perioadă. Munca sa nu s-a rezumat doar la zona Clujului, pentru că Ignác este responsabil cu proiectarea mai multor clădiri din regiunea Transilvaniei, la Deva, Aiud, Sighișoara sau Târnăveni. Finanțarea acestor proiecte a venit, în cea mai mare măsură, de la guvernului maghiar, care dorea construirea mai multor palate administrative, cel mai mare fiind cel din Cluj.

La început, palatul a fost sediul Comitatului Cluj, iar în perioada comunistă aici a funcționat Consiliul Popular Județean. În prezent, găzduiește două instituții importante pentru oraș, Primăria Cluj-Napoca și Consiliul Local.

În tot acest timp, clădirea nu și-a pierdut rolul administrativ pentru care a fost gândită.

Parterul palatului a fost, între anii 1974 și 1993, sediul revistei maghiare Korunk.

Turnul palatului, construit inițial fără ceas

Palatul este construit într-un stil arhitectural eclectic, cu elemente neo-baroce. Cel mai impresionant element al clădirii este turnul cu ceas, reabilitat recent. La orele fixe 9:00, 12:00, 15:00, 18:00 și 21:00, din turnul cu ceas se pot auzi fragmente din Rapsodia România, compusă de George Enescu.

Turnul înalt are acoperișul din tablă de plumb. Inițial, turnul clădirii nu a fost proiectat cu ceas. Orologiul cu patru fațete din ceramică smălțuită și-a făcut apariția mai târziu. Fațada principală a clădirii, unde regăsim în prezent stema orașului, a avut, acum de 100 de ani, imprimată stema Ungariei. Globul pământesc, regăsit deasupra timpanului, face referire la principiul universalității.

Istoria Palatului Primăriei Cluj, una dintre clădirile emblematice ale orașuluiÎn stânga se află Palatul Primăriei în anul 1950, fără ceas, iar în cea din dreapta este clădirea în prezent | Foto: manastur.info

Sala mare, dispusă pe două nivele, este iluminată de două șiruri de ferestre pe partea sudică. În partea superioară a sălii s-au creat inițial balcoane pentru cei care doreau să participe la ședințele instituțiilor administrative. Mai târziu, balcoanele au fost zidite. Aripile clădirii delimitează două curți interioare despărțite de corpul scării de onoare.

Locația palatului este una la fel de importantă. Aceasta se află pe Calea Moților nr. 1-3, una dintre arterele rutiere principale ale orașului. În trecut, acest drum făcea legătura dintre Cetatea de pe Someș și satul Mănăștur, care a devenit între timp cartier al Clujului. Potrivit documentelor, numele străzii a fost inițial Külső-Monostor (Strada Mănășturului Exterioară). Numele actual, Calea Moților, a fost folosit pentru prima dată după primul Război Mondial.

Istoria Palatului Primăriei Cluj, una dintre clădirile emblematice ale orașuluiCireadă de vite pe strada Mănășturului Exterioară (Calea Moților), la sfârșitul secolului al XIX-lea. În partea dreaptă se poate observa turnul Palatului Primăriei, pe atunci Casă a Comitatului Cluj / Foto: manastur.info

Alte clădiri emblematice de pe Calea Moților sunt Spitalului Clinic de Copii, Școala primară și orfelinatul Augusteum.

Articol de Nicușor Mitrea

Comenteaza