În 1946, în centrul Clujului, oamenii defilau cu pancarte cu ”Votați Soarele!”

În 1946, în centrul Clujului, oamenii defilau cu pancarte cu ”Votați Soarele!”

Și nu pentru că țara era condusă de unii care le-ar fi impus bieților oameni obloane opace la geamuri, ci pentru că așa s-o fi gândit cineva că ar trebui făcută campania electorală pentru comuniști. Comunismul era, cum ar veni, Soarele. Până atunci, țara a trăit în negură.

Această fotografie din colecția MNIT surprinde o demonstrație electorală desfășurată în centrul Clujului, deci, în preajma alegerilor din 1946. După cum se vede, participanții, în număr mare, defilează în costume populare și ținute muncitorești, purtând steagul românesc, pancarte cu îndemnul ”Votați Soarele!” sau portrete ale premierului de la acea dată, Petru Groza.

În ciuda eforturilor depuse de către comuniști și aliații lor, alegerile din noiembrie 1946 au fost câștigate de opoziția democratică. Pentru că întotdeauna contează cine numără voturile, nu care cu cine a votat, în urma unei fraude electorale grosolane, BPD a fost declarat câștigător cu o majoritate importantă în alegerile pentru legislativul românesc. BPD, adică Blocul Partidelor Democrate, care erau aliații comuniștilor (PCR). BPD însemna, de fapt: Uniunea Populară Maghiară (UPM/MNSz), facțiunea proguvernamentală țărănistă din jurul lui Dr. Nicolae Lupu și Comitetul Democrat Evreiesc.

Astfel, anii următori vor fi martorii unor schimbări politice importante, care vor culmina cu abdicarea Regelui Mihai și cu instaurarea Republicii Populare Române, la 30 decembrie 1947.

Mai multe despre evenimente importante întâmplate de-a lungul timpului în Cluj în expoziția ”Istoriile Clujului”, care vă așteaptă la etajul 1 al MNIT.

 
 
 


Etichete
Comenteaza