Gheorghiţă: Va creşte numărul de copii internaţi, inclusiv la ATI. Vedem asta în toate ţările care au început cursurile cu prezență fizică

Gheorghiţă: Va creşte numărul de copii internaţi, inclusiv la ATI. Vedem asta în toate ţările care au început cursurile cu prezență fizică

Coordonatorul CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că a crescut numărul vaccinărilor în rândul copiilor peste 12 ani, dar procentul ratei de imunizare este încă "insuficient" şi arată că numărul de infectări şi de internări în rândul copiilor va creşte.

"Avem aproximativ 200.000 de copii şi adolescenţi între 12 şi 19 ani care au primit cel puţin o doză de vaccin. Raportat la numărul de copii eligibili, vorbim de aproape 15%, procent de acoperire vaccinală cu cel puţin o doză. (...) Am observat o creştere progresivă a tinerilor şi a copiilor care se vaccinează în această perioadă, chiar comparativ cu adulţii care au ales să se vaccineze cu Pfizer”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, luni seară, la Digi 24.
 
Medicul consideră, însă, că procentul de vaccinare în rândul copiilor este "clar insuficient", precizând că sunt ţări din vestul Europei, unde peste jumătate dintre copiii între 12 şi 17 ani au primit cel puţin o doză de vaccin. De asemenea, Gheorghiță a subliniat că există "recomandarea foarte clară" de vaccinare în cazul tinerilor cu anumite probleme de sănătate.

"(...) avem copii care sunt în evidență cu afecțiuni cronice, și cea mai mare problemă în momentul de față este obezitatea care se asociază cu un risc crescut de boală severă. De asemenea, vorbim de diabet, de bolile pulmonare, bolile cardiovasculare, neurologice, bolile renale, toate sunt inclusiv prezente la copii. Și aici, recomandarea este foarte clară, ca cei vulnerabili din această grupă de vârstă să se vaccineze. De asemenea, părinții, bunicii cu boli cronice care stau la aceeași adresă, trebuie să se vaccineze, pentru că în felul acesta protejăm apariția cazurilor secundare și a formelor severe", a explicat Gheorghiță.

Coordonatorul CNCAV a afirmat și că, în contextul "activităţilor de învăţământ cu prezenţă fizică", numărul de infectări şi de internări în rândul copiilor va creşte, așa cum s-a observat și în alte țări, întrucât varianta Delta se răspândește foarte ușor.

"Este evident că în perioada următoare numărul de cazuri de COVID-19 în rândul copiilor va crește. De asemenea, va crește numărul de copii internați în spital, inclusiv în terapie intensivă. Este o realitate pe care o vedem în toate țările în care au început activitățile de învățământ cu prezență fizică, inclusiv în SUA. Este clar că varianta Delta se răspândește foarte ușor în momentul de față, la nivel populațional, cu atât mai mult într-o populație nevaccinată, cum sunt copiii, unde vorbim de colectivități mari, în care toate bolile respiratorii, începând de la viroze obișnuite, bolile copilăriei, toate se răspândesc foarte ușor în colectivitate și generează focare mari de îmbolnăvire”, a mai precizat medicul.
 

Comenteaza