Floreștiul are BUGET pe anul 2023 / Consilierii USR s-au abținut de la vot

Floreștiul are BUGET pe anul 2023 / Consilierii USR s-au abținut de la vot

Consiliul Local Florești a aprobat, marți, proiectul de buget al celei mai mari comune din țară pe anul 2023. În valoare de aproximativ 31 de milioane de euro, este cel mai mare din istoria comunei clujene.

Așadar, bugetul comunei Florești pe anul 2023 este mai mare cu aproximativ 6 milioane de euro față de cel avut anul trecut.

Chiar dacă săptămâna trecută a fost convocată o ședință extraordinară a Consiliului Local Florești pentru analizarea contestațiilor depuse la bugetul local al comunei clujene pe anul 2023, discuțiile au continuat și în ședința de marți, 31 ianuarie 2023.

Consilierii locali ai USR au ținut să-și mai prezinte încă o dată amendamentele, chiar dacă edilul Bogdan Pivariu le-a explicat că trebuie să precizeze exact de unde se iau banii pentru aceste proiecte sau le-a spus că unele sunt deja prinse în buget.

„Veniți cu niște enunțuri electorale, în loc să veniți cu sume exacte pentru aceste proiecte. Îmi pare rău că nu suntem concentrați pe ceea ce ar trebui să facem aici. Haideți să fim serioși. Am discutat destul, nu mai vreau să intru în alte polemici pe tema asta”, le-a transmis primarul consilierilor USR.

Printre amendamentele depuse de grupul USR s-au numărat modernizarea trotuarelor, extinderea programului „Vinerea verde” de la Cluj-Napoca și la Florești sau un studiu de prefezabilitate pentru un complex educațional cu școală, creșă, grădiniță, etc.

Toate aceste amendamente au fost respinse de către majoritatea PNL+UDMR.

Consilierii USR s-au abținut de la vot

Dan Dehenes, consilier local USR, a ținut să motiveze decizia sa și a colegilor săi: „Așa cum știți, și în trecut noi nu am votat bugetul. Anul acesta am vrut să-l privim cu alți ochi. Totuși, având în vedere că noi discutăm de milioane de lei în excedent bugetar, pot pune un pariu că și la sfârșitul anului vor fi milioane bune necheltuiți. Acest buget este un cec fără acoperire. Așadar, grupul USR se va abține de la votul bugetului”.

Pe ce vor fi cheltuiți banii

Peste 50% din buget, adică aproximativ 52% este direcționat către investiții. A fost o creștere în fiecare an. În 2023 este cel mai mare buget din istoria Floreștiului. Ne-am făcut temele din timp, am urmărit toate axele de finanțare pe care le-am putut obține. Am scris proiecte. Vreau să mulțumesc colegilor din aparatul de specialitate și celor din Consiliu Local pentru toată munca depusă.

Aici nu am prins toate sumele pe care deja le-am contractat din fonduri europene pentru că am făcut o preconizare la ceea ce putem cheltui în acest an. Mai exact unele sume sunt prinse pe doi ani. Pentru infrastructura rutieră merg aproximativ 23% din banii bugetului. Aici mă refer inclusiv la rezolvarea problemei din zona Terra.

În jur de 17% am alocat învățământului. Avem în plan să construim încă o clădire care să găzduiască încă 7 sau 9 clase în funcție de ce va ieși în proiectul tehnic. Pentru prima dată în istoria Floreștiului se reabilitează blocurile. În prima parte încep cele de pe str. Gheorghe Doja.

De asemenea, discutăm despre modernizarea iluminatului public. Mai avem în plan construirea celui mai mare parc care a fost vreodată construit în Florești, aproximativ 4,2 hectare. Este un proiect de peste 23 milioane de lei. Licitația a fost finalizată și analizăm documentele. Va fi un parc de agrement cu zonă de promenadă, pistă de alergare, zone de viteze, terenuri de sport, probabil tiroliene”, spunea Bogdan Pivariu, la ZIUA LIVE, în urmă cu câteva zile.

Comenteaza