Ești pe lista de așteptare la vaccinare în Cluj și vrei să știi CÂND îți vine rândul? Vezi ESTIMAREA pe centre și tipuri de vaccin

Ești pe lista de așteptare la vaccinare în Cluj și vrei să știi CÂND îți vine rândul? Vezi ESTIMAREA pe centre și tipuri de vaccin

În prezent, la Cluj, pe listele de așteptare pentru programarea la vaccinare se află peste 52.000 de persoane.

Aplicația Vaccin Live, cu ajutorul căreia puteți afla unde sunt disponibile locuri și ce tip de vaccin se administrează, fără să fie nevoie să accesați platforma națională de vaccinare, a adăugat două noi câmpuri - "Media zilnică raportată" și "Timp de așteptare estimat" pentru fiecare județ. 

Referitor la coloana "Media zilnică doza 1 raportată" - reprezintă media numărului de doze (doza 1) administrate zilnic în centrul de vaccinare respectiv. Media este calculată ținând cont de zilele din luna în curs - dacă se dă click pe cifra afișată se arată tot setul de date utilizat. Datele sunt preluate de pe data.gov.ro/dataset/transparenta-covid.

Referitor la coloana "Timp așteptare estimat" - se calculează în funcție de numărul total de persoane înscrise pe lista de așteptare împărțit la media numărului de doze (doza 1) administrate zilnic în centrul de vaccinare respectiv. "Intenționat nu am ținut cont și de doza 2 (rapel), întrucât considerăm că aceste doze sunt obligatoriu în pereche cu doza 1 și viteza de preluare de noi persoane/programări nu este influențată de a doua doză", precizează echipa de programatori care a dezvoltat aplicația.

De exemplu: Persoane înscrise în lista de așteptare: 1.000,
Media zilnică doza 1 raportată: 60 
Timp așteptare estimat: 1.000:60 = 17 zile (rotunjit)

Conform celor care au creat platforma, estimarea este pur informativă și poate fi influențată de mai mulți factori:
-  Categoria persoanei, în funcție de algoritmul de alocare a programărilor
-  Câte persoane sunt deja programate (care evident nu mai figurează pe lista de așteptare), informație pe care, spun programatorii sibieni, nu o pot prelua
- Dacă în centrul respectiv, în perioada următoare se vor deschide noi fluxuri, atunci evident că viteza de vaccinare va crește corespunzător.
- Numărul de doze alocat acestui centru, care poate varia în timp.

Eventuale anomalii (durate foarte mari în zile) pot apărea atunci când în centrul respectiv, deși sunt programate un număr mare de persoane, vaccinarea efectivă încă nu a început și numărul de doze adminstrate zilnic nu poate fi încă preluat de pe data.gov.ro.

De ce platforma de vaccinare nu arată timpul de aşteptare

Începând cu 10 aprilie, pe platforma de vaccinare ar fi trebuit să fie afișat și timpul estimat de aşteptare a persoanelor înscrise pe liste, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Explicația coordonatorului campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, este că, în ultima perioadă, s-a lucrat mult pe platformă după ce au fost operaţionalizate peste 170 de cabinete noi de vaccinare, dar că în următoarele zile va fi disponibil şi timpul de aşteptare şi ritmul de vaccinare.

Comenteaza