Foto Ultima zi de vacanţă, prima zi... de cămin la Cluj! Cu geamantanele după ei, sute de boboci dezorientaţi au luat cu asalt Hasdeul

Ultima zi de vacanţă, prima zi... de cămin la Cluj! Cu geamantanele după ei, sute de boboci dezorientaţi au luat cu asalt Hasdeul
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...

Noul an universitar va debuta la 1 octombrie 2018, iar sute de studenţi din toată ţara au sosit deja la Cluj-Napoca, al doilea mare centru studenţesc din România. Norocoşii au prins locuri în cămin, iar cei mai mulţi vor plăti cele mai scumpe chirii din ţară. 

 

Dimineaţa de vineri, 28 septembrie, a fost una plină de emoţii pentru "bobocii" veniţi la facultate la Cluj, o zi a despărţirilor şi a noilor întâlniri. Veniţi din toate colţurile ţării, sute de studenţi din anul întâi au ajuns, dis-de-dimineaţă, în campusul Hasdeu, pentru a se muta în noile locuinţe. Cei mai mulţi au venit însoţiţi de familie, emoţiile părinţilor stând ascunse după geamantane mari, îndesate cu haine şi cele necesare vieţii de cămin. 

...

Clujul atrage studenţi din toată tara

Dacă în urmă cu 10 ani cei mai mulţi studenţi veniţi la facultate în Cluj proveneau din Transilvania, acum universităţile sunt împânzite de tineri din toată ţara: Braşov, Constanţa, Brăila, Iaşi, Arad, Sibiu, Harghita, Suceava.  

Cei mai mulţi speră la un loc în cămin, având în vedere că municipiul Cluj-Napoca este cea mai scumpă piaţă imobiliară din ţară, chiriile majorându-se chiar şi cu 30% înainte de începerea noului an universitar. Prin comparaţie, o chirie lunară în cămin pare echivalentul banilor de buzunar pentru un final de săptămână. Din nefericire, căminele nu pot acomoda nici măcar un sfert din totalul numărului de studenţi din "capitala" Transilvaniei. 

"Dacă ar fi să plătesc chirie, i-aş lăsa pe părinţi fără bani de mâncare"

O boboacă venită tocmai din Slobozia a mărturisit timid că dacă ar cere de acasă în fiecare lună bani pentru chirie, la care se adaugă cheltuielile de întreţinere, i-ar lăsa pe părinţi fără bani de mâncare. Astfel, tânăra a ales o variantă mai accesibilă din punct de vedere financiar, dar cu un confort mai scăzut, de dragul părinţilor care muncesc din greu pentru a-i asigura un trai decent, departe de casă.

...

Universitatea Babeş-Bolyai, cea mai mare din România are 30.000 de studenţi, la dispoziţia cărora sunt puse 17 cămine, cu 5.200 de locuri de cazare. În căminele din complexul studenţesc Hasdeu (zona Clinicilor) , tarifele de cazare sunt cuprinse între 100 și 170 lei/lună, în funcţie de numărul de paturi dintr-o cameră.

...

Cele 17 cămine ale UBB oferă acces gratuit la internet şi la sălile de lectură. Aici sunt amenajate spălătorii pentru studenți (în caminele 14, 16, Sport 21 și Economica), cu tariful de 7 lei/ciclu de spălare/uscare.

La subsolul Căminului 16 Hasdeu sunt amenajate o sală de tenis de masă şi alta de fitness, iar în apropierea Căminului 2 există un teatru de vară, în care pot fi organizate diferite activități: concerte, piese de teatru, ateliere. Studenţii cazaţi în cămine pot solicita loc de parcare auto în interiorul campusului, pentru 25 lei/lună.

...

Chirie vs. cămin

Studenţii care aleg să stea în chirie la Cluj-Napoca vor fi nevoiţi să plătească lunar dublu sau chiar triplu tarifelor percepute pentru cazarea în căminele universităţilor. Bugetul mediu necesar pentru închirierea unei garsoniere a ajuns la 250 euro/lună în vara acestui an, ceea ce marchează un avans considerabil față de media de 220 de euro, consemnată în 2017. În cartierul Gheorgheni, însă, o garsonieră de 22 mp utili costă și 200 euro/lună, conform unei analize a portalului Imobiliare.ro. 

Apartamentele cu două camere au ajuns la un nivel de 380-390 euro/lună, față de 360 de euro în iunie anul trecut. În Mănăștur, o locuință bicamerală cu o suprafață de 50 mp utili are un preț cerut de 300 euro/lună.

O creștere semnificativă a avut loc în cazul locuințelor tricamerale, care au ajuns la o valoare medie de listare de 470 euro/lună în iunie, față de 445 de euro în urmă cu 12 luni. În Grigorescu, o unitate locativă mobilată, cu o suprafață de 61 mp, este disponibilă spre închiriere la un preț de 380 euro/lună.

Vecini de stradã cu Piezişa

Alt motiv pentru care studenţii au aleg căminele din Haşdeu este proximitatea faţă de centrul Clujului şi de facultăţile la care studiază. DAR... şi pentru că la doi paşi se află cea mai însufleţită stradă din oraş, Piezişa, care îi aşteaptă, la orice oră din zi sau din noapte, cu o ofertă bogată de localuri, restaurante cu meniuri pe buzunarul studentului, concerte şi fel şi fel de evenimente dedicate tinerilor.

...

În camera de cămin se leagă prietenii pe viaţă

Bobocii sunt nerăbdători să cunoască oameni noi, să îşi facă prieteni şi cunoştinţe în oraşul care îi va găzdui în următorii ani, sloganul lor fiind: „Cu cât mai mulţi, cu atât mai bine”. 

...

Nu doar bobocii au parte de emoţii, ci şi părinţii foşti studenţi la Cluj. Este şi cazul mamei unei studente în anul întâi la psihologie, şi ea "boboacă" de Cluj în urmă cu trei decenii. 

"Am avut parte de o studenţie foarte frumoasă şi cu unele colege din cămin încă păstrez legătura. De aceea nici nu am emoţii pentru fiica mea, ştiu că e o fire deschisă şi sunt sigură că se va acomoda uşor. Am încurajat-o să meargă la Iaşi la facultate, dar ea a vrut neapărat la Cluj, a zis că aici sunt mai buni oamenii", a mărturisit mama unei tinere din Botoşani.

...

Trucuri de supravieţuire pentru boboci

Veteranii din cămine le oferă bobocilor secretele de supravieţuire pentru orice situaţie cu care se vor confrunta în anul care urmează. Două studente din anul II au făcut rezumatul învăţăturilor pe care le-au deprins după un an în căminul 1 din Hasdeu:

  • Dacă ai colege enervante sau gălăgioase, cel mai bine este să te prefaci că nu auzi nimic... sau să stai cât mai puţin timp acasă. Eu prefer să stau în cameră doar pentru strictul necesar: ca să dorm, să mă schimb şi să mănânc, din când în când. Dacă vrei să ai o viaţă liniştită în cămin, altături de colege cu care nu te înţelegi, trebuie să le ignori.

...

  • Înainte de examene, este foarte important să dormi în noaptea dinainte. Degeaba stai trează toată noaptea şi înveţi, pentru că a doua zi vei fi doar un zombie obosit. Oricât de puţin ar fi, somnul face diferenţa între succes şi un examen picat pe nedrept. O cană mare de cafea este oricând binevenită.
  • Nu refuza niciodată pachetul de acasă. Nu contează ce conţine, căci sigur îţi va prinde bine când te trezeşti fără bani, după o noapte în oraş.

VEZI ŞI Eşti student în Cluj şi vrei să stai în cămin privat? Ai putea să plăteşti cât pentru o garsonieră sau chiar un apartament cu două camere

Comenteaza