Un bucătar din Cluj care și-a pierdut 90% din clienți s-a făcut voluntar

Un bucătar din Cluj care și-a pierdut 90% din clienți s-a făcut voluntar
Antreprenoarea și-a reorientat afacerea după intrarea în starea de urgență | Foto: Bucătăria Zen

A rămas fără aproape toți clienții pentru că se baza pe livrarea de mâncare în clădirile de birouri ale Clujului. Nu a abandonat, și-a schimbat segmentul țintă, iar acum începe să se redreseze.   

Nicoleta Zsigmond Jurj, bucătarul șef și sufletul din spatele companiei de catering Bucătăria Zen, livra în principal către birouri, însă și-a pierdut clienții la intrarea în starea de urgență. Atunci a decis să gătească voluntar pentru personalul implicat în lupta COVID. Oricât de multe greutăți a întâmpinat, a mers mai departe, livrând mâncare sănătoasă și gustoasă, din ingrediente proaspete, pe care se baza afacerea.

„Închiderea birourilor odată cu starea de urgență ne-a afectat foarte tare. În prima fază, de haos și de incertitudine, am încercat și noi să fim parte din lupta pentru binele tuturor, printr-o campanie de susținere a  medicilor din linia întâi prin donarea de mese de prânz. Când a fost clar că vom rămâne în această stare pe termen nedefinit, am reanalizat segmentul țintă.

Ne-am îndreptat către familii, aflate acum în casă, cu provocarea de a fi partener, părinte, dascăl și angajat în același spațiu și timp. Copiii au fost încântați de mâncare, mămicile, fericite că puii lor mănâncă cu poftă o mâncare sănătoasă și asta ne-a adus încet în atenția grădinițelor. După ce copiii, cei mai buni critici, au testat meniurile și s-au declarat mulțumiți am început livrarea”, a spus administratorul Bucătăria Zen.

“Lipsa de alimente de bază a îngreunat situația. În timpul stării de urgență a fost mult mai greu să ne aprovizionăm de la producătorii locali. E important să nu renunți, să nu cedezi sub presiune și să iei fiecare eșec așa cum este, doar o ușă închisă sau o încercare nereușită. Antreprenorii să se pregătească de greutăți, eșecuri și provocări.

Abilitatea pe care a trebuit să mi-o dezvolt este reziliența. E important să avem curaj, credință și speranța că totul va fi bine, că o vom scoate la capăt, dar și să fii pregătit pentru faptul că vei avea de trecut prin momente grele, decizii care se vor dovedi greșite, situații pe care nu le-ai luat în calcul.

Dacă în loc să-ți plângi de milă și să renunți ești pregătit să cauți soluții, chiar dacă nu vor fi perfecte din prima clipă, dacă ești rezilient și vezi situația cu sânge rece, șansele de a trece cu bine de primul an cresc substanțial”.

Bucătăria Zen se bazează pe producerea de mâncare gătită lent, fără adaosuri și aditivi, după rețetele tradiționale, cu ingrediente de sezon alese de la fermieri și producători locali. Aceasta a intrat în programul cu finanțare europeană Transilvania Startup, derulat în Regiunea Nord-Vest.

Prin acest program 375 de oameni sunt încurajați să pășească pe calea antreprenoriatului. Ei sunt angrenați într-un curs de formare, iar în final sunt selectate 46 de planuri de afaceri. Finaliștii urmează un program complex de practică specializată, consiliere și mentorat și primesc 146.800 de lei pentru a-și finanța afacerea, plus sprijin din partea organizației pe o perioadă de doi ani.

Proiectul este implementat de Relians Corp în parteneriat cu Asociația Centrul Startup Transilvania, Universitatea Babeș-Bolyai, Asociația Centrul Regional Formatest. Proiectul se derulează în trei ani și are o valoare de 11 milioane de lei, majoritatea cofinanțare europeană.

Comenteaza