Oradea va taxa triplu gunoiul trimis de clujeni

Oradea va taxa triplu gunoiul trimis de clujeni

Consiliul Local Oradea (CLO) va vota propunerea de creștere a tarifului pentru depozitarea pe halda municipiului bihorean a deșeurilor aduse aici din județul Cluj.

Tariful de depunere a gunoiului pe halda Eco Bihor va crește, din 2021, de la 3,5 euro/tonă, fără taxa pe valoarea adăugată, cât a fost la finalul anului trecut, la 10 euro, conform Bihor Online. Majorarea se aplică strict pentru cantitățile aduse din afara județului și ca măsură de descurajare a cererilor venite din afara județului.

În prezent, halda din Bihor primește transporturi lunare din mai multe județe vecine. În 2002, an în care s-a deschis depozitul de lângă Oradea, acesta era printre puținele facilități noi din țară. Între timp, județele limitrofe și-au dezvoltat acest tip de infrastructură, însă afluxul operatorilor de gunoi spre Oradea continuă.

„În județele limitrofe au devenit funcționale sau sunt în curs de finalizare depozite ecologice de deșeuri, tarifele practicate de acestea fiind peste nivelul tarifelor depozitului ecologic din județul nostru”, se arată în raportul de specialitate al proiectului. Acesta va ajunge joi la vot, în plenul Consiliului Local.

Executivul susține că majorează tariful pentru alte județe ca să evite migrarea deșeurilor spre depozitul ecologic din Oradea. Majorarea de tarif se aplică de la 1 ianuarie 2021, conform proiectului de hotărâre. Eco Bihor are contracte de depunere pe haldă cu 16 firme sau autorități locale din afara Bihorului.

De regulă, acestea se încheie pe perioadă determinată și se prelungesc ulterior, în funcție de nevoi și de disponibilitatea părților, spune adjunctul Direcției tehnice din primărie, Emil Bențan. Contractele prezente au fost încheiate în noiembrie 2020 și sunt valabile până în martie 2021.

Eco Bihor primește transporturi lunare din Cluj, Caraș Severin, Alba și Maramureș. Halda dispune de spațiu pentru șase celule de depozitare de câte 3,8 ha. Două au fost deja închise, a treia este plină și pregătită pentru închidere. Din 15 decembrie s-a început depunerea în celula 4. Aceasta poate fi folosită 3-5 ani până la umplere. Celelalte două rămase ar urma să asigure spațiu de depozitare pentru încă 10 ani, în ritmul actual. 

Companiile care aduc deșeuri din Cluj

- Recycling Prod Mureș, din Cluj, Alba (500 t/lună)
- RER Vest, din Cluj (300 t/lună)
- FCC Environment, din Cluj, Alba, Sălaj și Maramureș (600 t/lună)
- Salprest Rampă Cluj (1.500 t/lună)
- RDF Harghita, din Cluj, zona Tureni (1.800 t/lună)
- Haceti Prest, din Cluj – 25 t/lună
- Maricris Impex, din Cluj – 50 t/lună
- Luca Com Florești, din Cluj – 1.200 t/lună
- Brantner Veres  (900 t/lună)

Comenteaza