De ce se dau bani în plus pentru Pădure Clujenilor

De ce se dau bani în plus pentru Pădure Clujenilor

Cel mai nou parc din Cluj-Napoca nu este încă recepționat, iar constructorul cere mai mulți bani administrației pentru finalizarea proiectului. Consilierii locali au aprobat actualizarea indicatorilor tehnico-economici.

"Acest proiect este necesar și locația a fost bine aleasă. Îi spune Pădurea Clujenilor, adică un loc de împădurire, iar plantările țin să stabilizeze un versant. Din păcate, toate dealurile Clujului curg la vale. Proiectul a fost bine gândit. Tiroliana este în licitație. Astăzi nu alocăm un ban în plus ca să mai facem ceva acolo. Lucrările au fost realizate, dar nu recepționate. Orice se reface, se reface pe banii constructorilor. Acum, la cererea constructorilor, din cauza majorării prețurile materialelor de construcție, noi actualizăm indicatorii tehnico-economici din proiect. Actualizăm prețurile din contract. În timp sunt convins că acest proiect va consolida acel teren al Clujului. Arborii uscați vor fi replantați, pe cheltuiala constructorului. Și proiectanții vor găsi poate alte soluții. Am avut cea mai secetoase vară din ultimii 10 de ani, poate aceștia nu au trecut testul arșiței", a declarat edilul Emil Boc. 

"Banii europeni erau desemnați pentru revitalizarea terenurilor degradate. Pentru asta au fost banii alocați, nu îi puteam folosi pentru altceva", a mai spus viceprimarul Dan Tarcea. 

Așadar, pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local, din 7 septembrie 2022, s-a aflat un proiect de hotărâre privind actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru proiectul Înființare zonă verde și de agrement Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor. Potrivit municipalității, valoare totală a lucrărilor se ridică la suma de 23.060.415 lei inclusiv TVA.  „Considerăm necesară actualizarea indicatorilor tehnico-economici în scopul continuării procesului de implementare a proiectului și finalizării acestuia. Majorarea devizului este din cauza actualizării prețurilor materialelor care este în cuantum de 547.825 lei”, transmite municipalitatea.

Conform autorităților publice, amenajarea parcului a presupus crearea mai multor zone distincte care să acopere o gamă largă de posibilități de recreere:

- zona de belvedere
- zone de interes cu mobilier urban;
- zona de grădină urbană;
- zona cu facilități sportive cu instalație de tip tiroliană pe un traseu de aproximativ 200 m lungime

În parc predomină zonele acoperite cu vegetație: plantații pentru stabilizarea solului, masive de arbori, zone de poiană și zona de taluzuri cu arbuști târâtori, graminée decorative și arbuști decorativi. Cei peste 1500 arbori și 30.000 puieți plantați în cadrul parcului au un rol deosebit în peisajul parcului.

Parcul dispune de facilități pentru persoane cu dizabilități, locuri de parcare și iluminat nocturn în parcări și pe aleea principală. De asemenea, sunt prevăzute și parcări pentru biciclete și stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice.

Proiectul este finanțat prin fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Os - 4.2. Executantul lucrărilor este asocierea SC NORD CONFOREST SA – PROIECT CONSTRUCT REGIUNEA TRANSILVANIA SRL. Valoarea totală a fost inițial de 22.861.202,24 lei. Contractul de execuție a fost semnat în iulie 2019 cu Asocierea SC Nord Conforest  -Proiect Construct Regiunea Transilvania SRL având o valoare totală de 19.024.917 lei cu TVA.

VEZI ȘI Eco Garden lămurește situația din Pădurea Clujenilor: "proiect curajos al municipalității, pe un sol lutos - argilos"

Comenteaza