Foto De ce Castelul Banffy de la Bonţida este numit "Versailles-ul Transilvaniei"

Domeniul din Bonţida a intrat în posesia familiei Banffy de Losonc, în anul 1387, când regele Sigismund de Luxemburg l-a oferit lui Dionisie Banffy.

"Versailles-ul Transilvaniei", este un ansamblu arhitectonic construit de familia Bánffy în comuna Bonțida, județul Cluj. Comparaţia poate părea exagerată, însă răspunsul este foarte simplu: datorită arhitecturii sale. Stilul baroc este completat de stilul neoclasic, romanic şi neogotic, scrie cristiancezartravels.ro

Nucleul complexului de edificii este renascentist, extinderile și modificările ulterioare au fost făcute în secolul al XVIII-lea în stil baroc, iar în secolul al XIX-lea în stil neoclasicist și stil romantic (galeria neogotică de la 1855). La început, la Bonţida se afla un conac. Ulterior, mai multi arhitecţi, precum Johann Blaumann, Joseph Leder, Ludwig Pichl sau Anton Kagerbauer l-au creionat cum au ştiut ei mai bine.

Domeniul de la Bonțida a intrat în posesia familiei Bánffy de Losonc în anul 1387, când regele Sigismund de Luxemburg l-a donat lui Dionisie, fiul lui Toma Losonci. Înaintea realizării ansamblului actual, pe acest loc a existat o reședință nobiliară (conac) construit în secolele XV-XVI, această clădire fiind atestată documentar după 1640.

În perioada comunistă, într-o latură încă funcțională a castelului a fost instalată în anii 1950 Cooperativa Agricolă de Producție ("C.A.P.") Bonțida. Naționalizarea și lipsa oricărei întrețineri a clădirilor și parcului au dus la degradarea gravă a castelului. Sătenii au folosit cărămizile castelului drept material de construcție. Muzeul de Artă din Cluj-Napoca a reușit să salveze statuile din parcul odinioară baroc, depozitându-le în cadrul instituției (secția donații, str. I. C. Brătianu), unde se pot găsi şi astăzi, potrivit wikipedia.org

Începerea lucrărilor de reabilitare a fost posibilă datorită acordului semnat în 1999 de către Ministerul Culturii și Ministerul Patrimoniului Cultural din Ungaria. Ministerul Culturii a sprijinit și reabilitarea parțială a șarpantei clădirii principale. În 2001 debutează Programul de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului Construit sub egida Fundației, în cadrul căruia se restaurează clădirea bucătăriei, fundația asigurând paza și administrarea imobilului, precum și atragerea unor fonduri pentru restaurare, iar în 2005 se inaugurează Centrul de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului Construit, care funcționează în clădirea Miklós. 

În 2007 Principesa Margareta a României și-a asumat rolul de Patron Spiritual al Centrului de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului construit la Bonțida.

În anul 2008, contesa Bánffy Katalin, fiica lui Bánffy Miklós, proprietara actuală a castelului, care trăiește în Maroc, a încheiat un contract concesional pe 49 ani cu Fundația Transylvania Trust, conform căruia Fundația va reabilita castelul și va înființa un centru cultural și de specializare.

Sursa foto: Wikipedia

Comenteaza