Video Cum vrea să rezolve Primăria Cluj problema locuirii până în 2030: taxă de urbanism, lege metropolitană, locuinţe socială şi fără Pata Rât

Cum vrea să rezolve Primăria Cluj problema locuirii până în 2030: taxă de urbanism, lege metropolitană, locuinţe socială şi fără Pata Rât
| Foto: Arhiva

Joi, 4 martie 2021, a avut loc o nouă dezbatere publică CIIC online din seria celor dedicate realizării Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021-2030, tema acesteia fiind „Locuire”.

Stategia Integrată de Dezvoltare Urbană 2021 -2030 este realizată de Primăria Cluj-Napoca, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj și experții Băncii Mondiale. 

DECLARAŢII EMIL BOC, primar Cluj-Napoca

 - extinderile Clujului: "Acolo unde se construiesc ansambluri imobiliare noi, regulile sfinte pentru toţi: la maxim 20 de minute de mers pe jos să existe facilităţi necesare: şcoală, creşă, grădiniţă, centru de cartier, parc. Toate să aibă parcări pentru biciclete, staţii de încărcat pentru maşini electrice, corelare cu transportul în comun, puncte gospodăreşti îngropate. Oraşul se îndreaptă spre era post maşină. Nicăieri nu se ajunge acasă decât pe asfalt".

- extensii pe care Primăria le coordonează în mod deliberat şi coordonat: Sopor: "240 de hectare private, dar unde municiplitatea îşi asumă masterplanul de locuire. Ne vom asuma şi construirea facilităţilor elementare, iar cei care vor consturi, vor plăti o taxă la Primărie, taxă pe urbanism, care va acoperi aceste costuri. Trebuie să fie bani privaţi, dar pe care noi îi vom aloca anterior, vom lua credit dacă este necesar. Investitorii vor plăti în funcţie de cât teren au, ca noi să ne recuperăm banii". 

- metropolitan: "La nivelul Asociaţiei Municipiilor din România lucrăm la un proiect de lege, pe care să îl punem pe masa Guvernului, cu privire la dezvoltarea metropolitană unitară. Un proiect care să oferă forţă juridică. Pe mobilitate şi locuire".  

- locuire socială: "Nu toată lumea îşi permite să construiască o casă. Continuăm deocamdată ce avem: construire locuinţe sociale, ajutor la plata chiriei, integrare prin educaţie şi locuri de muncă, doar aşa nu vom mai avea Pata Rât. Obiectivul ambiţios este ca în 2030 Pata Rât să nu mai existe". 

- PNRL: "Am depus fişă să primim fonduri care să vină să suplimenteze efortul administraţiei locale pentru a construi locuinţe sociale în local şi metropolitan. Şi Guvernul României ar trebui să gândescă un plan masiv de locuinţe sociale". 

 

Agenda dezbaterilor:

Joi, 11 martie - SIDU 2021 -2030 Clujul Metropolitan
Joi, 25 martie - Piața Karl Liebknecht și străzile adiacente
Marți, 6 aprilie - Reamenajarea Parcului Primăverii

DEZBATERE PUBLICĂ ONLINE! „Economie, cercetare, dezvoltare"



Toate dezbaterile vor începe la ora 17.00, se vor desfășura pe platforma electronică ZOOM și vor fi transmise live pe paginile de Facebook CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică și Municipiul Cluj-Napoca.

"Continuăm seria de întâlniri pentru realizarea strategiei de dezvoltare a zonei metropolitane Cluj. Îi invit pe clujeni să contribuie la dezbaterile având ca teme economia, cercetarea, mobilitatea, locuirea și dezvoltarea urbană sustenabilă. De asemenea, continuăm programele de investiții Clujul Verde și Orașul pentru pietoni cu două proiecte extrem de interesante și care vor schimba în bine cartierele Mănăștur și Iris", a explicat Ovidiu Cîmpean, coordonatorul CIIC și director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Fiecare clujean poate veni cu o idee sau inițiativă valoroasă. Centrul de Inovare și Imaginație Civică este locul unde culegem și dezbatem toate propunerile care vizează modernizarea și dezvoltarea orașului nostru pe multiple componente, de la mobilitate urbană la orașul Smart City, de la proiecte cultural-artistice la aspecte care țin de dezvoltarea socială.

CIIC își propune să aducă toate energiile pozitive ale orașului într-un cadru organizat în care aceste idei să poată fi analizate și dezbătute alături de experți. Prin CIIC dorim să încurajăm participarea, implicarea cetățenilor în ceea ce înseamnă dezvoltarea Clujului și să utilizăm cât mai bine resursele creative ale comunității.

Aceste dezbateri sunt parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC'', finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).

Proiectul are două componente:

- design-ul, dezvoltarea si implementarea unui sistem electronic de digitalizare și simplificare a serviciilor publice oferite cetățenilor Municipiului Cluj-Napoca prin implementarea funcționarului public electronic si virtual – ANTONIA.
și
- utilizarea Centrului de Inovare și Imaginație Civică în planificarea strategică a proceselor de inovare socială, pentru creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor oferite cetățenilor municipiului Cluj-Napoca.

Mai multe detalii despre proiect găsiți pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, accesând următorul link:
https://primariaclujnapoca.ro/cetateni/centrul-de-inovare-si-imaginatie-civica/

Comenteaza