Foto Clujul, un oraș scump din timpuri străvechi. „Venirea studenților ridică prețurile în urbe”

Clujul, un oraș scump din timpuri străvechi. „Venirea studenților ridică prețurile în urbe”
| Foto: Catalogul expoziției „Orașul și Academia – Colegiul Major Iezuit din Cluj – Academia Claudiopolitană”

Prețurile mari ale „orașului de cinci stele” datează încă de la inaugurarea primei instituții de învățământ superior cu statut universitar. De la alimente până la tariful prostituatelor, Clujul devenise mai scump.

Reforma religioasă s-a bucurat de un mare succes printre clujeni, astfel că, în anul 1556, majoritatea bunurilor deținute de Biserica Catolică au fost preluate de protestanți. Contrareforma catolică a adus pe model reformat educația ca principiu care să stea la baza înfloririi societății și a recâștigării enoriașilor. În jurul actualei Biserici Reformate de pe Ulița Lupilor s-au construit clădirile în care au funcționat instituțiile Colegiului Iezuit: Gimnaziul, Academia și Seminarul.

Prețurile mari ale Clujului nu sunt legate doar de perioada actuală. Încă de la inaugurarea primei instituții de învățământ superior cu statut universitar, Clujul a devenit un oraș (mai) scump. Și atunci locuitorii se plângeau de faptul că venirea studenților ridică prețurile în urbe, de la alimente, până la tariful prostituatelor, potrivit clujwebstory.ro.

Clujul un oraș scump din timpuri străvechi. „Venirea studenților ridică prețurile în urbe”

În catalogul expoziției „Orașul și Academia – Colegiul Major Iezuit din Cluj – Academia Claudiopolitană” se precizează: 

„În 12 mai 1581, la Vilnius, regele Ștefan Báthory a emis diploma de întemeiere a Colegiului Major Iezuit din Cluj - Academia Claudiopolitană. În textul diplomei, ctitorul își exprima dorința ca această instituție să ajute la repunerea în drepturi a catolicismului și să instruiască un număr cât mai mare de tineri ” fie pentru îndeletniciri sacre, fie pentru treburile societății”.

Acesta a decis ca școala Colegiului Iezuit din Cluj să fie similară celorlalte academii din lumea creștină, astfel încât tinerii care au dat dovadă de vrednicie în învățătură ” prin puterea prezentei scrisori să poată să fie promovați la gradele de bacalaureat, magistru și doctor. Iar această promovare să aibă același drept, demnitate, excelență și strălucire pe care obișnuiesc și pot să le dețină de drept și din obișnuință astfel de promovări în academiile din Italia, Franța, Spania și Germania.” 

 

Comenteaza