Video Cluj-Napoca, capitala INOVĂRII în Europa. Boc: "Pentru a proteja democrația și stilul de viață" / Mariya Gabriel: "Clujul este deja un exemplu în domeniu"

Municipiul Cluj-Napoca a găzduit, joi, 19 mai 2022, unul dintre cele mai mari evenimente de inovare din Europa Centrală și de Est, Innowave Summit, în prezența comisarului european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel și a președintelui Comitetului European al Regiunilor, Apostolos Tzitzikostas.

"Acest eveniment aduce în aceeași sală antreprenori, experți de top, start-up-uri, etc. din 28 de țări și are ca obiectiv de aduce împreună liderii digitali de top din Europa și de a busta ecosistemul de inovare. Avem nevoie de inovare pentru a proteja democrația și stitlul de viață european în următoarele decenii. 

În acest moment este nevoie de inovare pentru a rezolva cele mai importante probleme ale omenirii, soluțiile sunt aici, colaborările pentru inovare sunt cele mai importante la acest moment. Războiul în Rușia a arătat cât de important este de avem independență energetică și inovarea joacă un rol cheie în acest sens. 

Inovarea nu poate fi dictată din Bruxelles. E nevoie de bani și ajutor legislativ de la Bruxelles și de la Uniunea Europeană dar inovarea are loc aici, la Cluj, la Varna, în Paris, Roma peste tot în europa. Cel mai important este că Europa este mai unită ca niciodată, iar investițiile în inovare sunt necesare pentru a promova energia nepoluantă", a declarat edilul Emil Boc, în deschiderea conferineți.

 

"Dezvoltăm aici, la Cluj-Napoca, un ecosistem de inovare, care să aducă la aceeași masă oameni talentați, companii și autorități locale, care să lucreze împreună. Pe de o parte doresc să vă felicit pentru realizările de până acum, de cealaltă parte să subliniez cât de orientată spre viitor este viziunea voastră. Dacă astăzi doriți să fiți mai bine pregătiți pentru crize viitoare, dacă doriți să aveți soluții pentru traziția către verde și digital, prin soluții pe care oamenii să le poată folosi în viața de zi cu zi, trebui să investim în inovare, pentru că inovarea se dezvoltă la nivel local și trebuie să aducem la un loc toți actorii responsabili de acest domeniu, universitățile și primarii joacă un rol cheie aici, iar Europa este un lider în știință, are un sector industrial puternic și este important acum să ne unim forțele pentru două obiective, iar Cluj-Napoca este un exemplu în acest scop: trebuie să investim în sectoare strategice, de care beneficiază locuitorii orașului (energie, cultură, transport, agricultură) și trebuie să conectăm diferitele ecosisteme regionale de inovare. De accea mesajului Clujului, al primarului Emil Boc, este așa de puternic: aici vin primari din ale zone și singurul mod de a reuși este de a duce comunitățile împreună, de a investi în talente și să le spunem că Cluj-Napoca, România, Europa este casa lor", a declarat Mariya Gabriel, Comisar european pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret.

"Este o onoare pentru mine să fiu la Cluj-Napoca, capitala IT-ului românesc și unul dintre cele mai vibrante și curate orașe din România. Vreau să îl felicit pe primarul Emil Boc pentru una dintre cele mai performante administrații din Europa, pentru realizările de până acum din diverse domenii, dar în special din IT. Noi susținem aceste efoturi, pentru că trebuie să trecem la un ecosistem pan european, dar care începe local, prin implicarea primarilor, regiunilor, etc. Vreau să anunț intenția orașului Thessaloniki de a investiga posibilitatea de a fi cel de-al treilea stâlp al Innowave, alături de Bulgaria și România. Grecia ar trebui să aibă o poziție în această importantă inițiativă. Thessaloniki și Cluj-Naoca vor deveni orașe - surori", a declarat și Apostolos Tzitzikostas, Președinte al Comitetului European al Regiunilor în cadrul Summitului Innowave 2022.

"Aș vrea să înțelegeți că acest eveniment este extrem de important pentru ceea ce înseamnă viitorul Clujului, României și Europei. De la independența energetică pe care trebuie să ne-o asigurăm față de Rusia, până la problemele de mediu, de o mai bună educație, transport nepoluant. Inovarea înseamnă mai multe locuri bine plătite, o viață mai bună pentru clujeni, mai multe fonduri europene, de aceea facem aceste evenimente. Am avut mai multe discuții și avem deja o propunere pe care Mariya Gabriel a fost de acord să o ducă la UE și anume să finanțăm stat-up-uri în universități, la studenți. Adică, aceia care au idei inovatoare să primească ajutor și să meargă mai departe. Nu în utlimul rând, vrem să aparăm democrația în Europa și faptul că avem aici 28 de țări arată cât suntem de uniți în a realiza asta", a mai spus edilul Emil Boc. 

Innowave Summit a avut loc pentru prima dată la Cluj-Napoca, fiind unul dintre cele mai mari evenimente de inovare din Europa Centrală și de Est, organizat de Forumul de Afaceri Bulgar (Varna), C-EDU Cluster de Educație (Cluj-Napoca) și Municipiul Cluj-Napoca în parteneriat cu Municipiul Varna. Innowave Summit a arătat cum funcționează două orașe europene împreună pentru a aduce Tineretul și Educația la următorul nivel: Varna și Cluj-Napoca. „Conexiunea și colaborarea celor două orașe sunt deosebit de importante în contextul Anului European al Tineretului, au transmis organizatorii.

Printre obiectivele conferinței se numără lansarea platformei Europe Goes Local, oferirea de spațiu și timp pentru delegațiile naționale și regionale pentru a crea planuri de activități care să susțină activitatea locală de tineret și discutarea ofertei de bază de muncă pentru tineret și rolul municipalităților în furnizarea acesteia în contextul ecosistemelor benefice pentru tineri la nivel local și utilizarea Cartei europene a muncii locale pentru tineret și a altor instrumente europene ca instrumente. În cadrul evenimentului va fi semnat simbolic protocolul de constituire a Ascociației Rețelelor Fostelor Capitale de Tineret ( The Network of the formerEuropean Youth capitals). Printre participanți se mai numără primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, primarul municipiului  Braga, Portugalia, Ricardo Rio și viceprimarul municipiului  Varna, Bulgaria, Plamena Marinova.

Viziunea Asociației „Network of European Youth Capitals” consideră participarea tinerilor, egalitatea de șanse pentru tineri și durabilitatea structurilor de tineret drept forțe motrice ale dezvoltării urbane pe termen mediu și lung, cu o contribuție esențială adusă calității vieții tuturor locuitorilor orașelor și ai regiunilor înconjurătoare.

Datorită faptului că municipiul Cluj-Napoca a avut un rol esențial în cadrul „Network of European Youth Capitals”, reprezentanți ai orașelor nominalizate în timp ca fiind  Capitale Europene ale Tineretului au decis ca rețeaua care se va formaliza să aibă sediul chiar în Municipiul Cluj-Napoca, care și-a asumat legal să inițieze acest demers.

Obiectivele Green Deal Going Local sunt: să împuternicească liderii locali și regionali din Europa să ia măsuri privind schimbările climatice; să accelereze absorbția fondurilor UE de către autoritățile locale și regionale și să sporească livrarea proiectelor durabile finanțate de UE în comunitățile locale din Europa; prezentarea modului în care regiunile, orașele și satele UE conduc eforturile de adaptare și de atenuare a schimbărilor climatice; să schimbe și să îmbunătățească procesul de elaborare a politicilor UE, astfel încât să ofere o voce mai puternică orașelor și regiunilor, pentru a fi mai eficace în punerea în aplicare a Pactului ecologic european și pentru a asigura îndeplinirea obiectivelor UE privind schimbările climatice.

Tot joi, la Casino – Centrul de Cultură Urbană (Parcul Central Simion Bărnuțiu) va avea loc evenimentul Dialog local la care vor participa primarul Emil Boc și premierul Nicolae Ciucă. Teme conferinței este „Europa începe în Transilvania.Ce urmează? Democrație, Educație, Cultură și Tineret în urma Conferinței pentru Viitorul Europei”. Evenimentul este organizat de Consiliul Local și Primăria Cluj-Napoca, în colaborare cu Comitetul European al Regiunilor (CoR) și sprijinul local al Europe Direct Cluj și al Asociației Române a Municipiilor.

Comenteaza