Centrala nucleară de la Zaporojie. Zelenski: "Lumea nu trebuie să uite de Cernobîl. A fost un reactor, Zaporojie are şase"

Centrala nucleară de la Zaporojie. Zelenski: "Lumea nu trebuie să uite de Cernobîl. A fost un reactor, Zaporojie are şase"
| Foto: Hepta/Konstantin Mihalchevskiy

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a amintit de catastrofa de la Cernobîl şi a cerut noi sancţiuni împotriva Rusiei, în urma unor noi atacuri la centrala nucleară ucraineană din Zaporojie.

"Lumea nu trebuie să uite Cernobîlul şi faptul că Zaporojie este cea mai mare centrală electrică din Europa. Dezastrul de la Cernobîl (în 1986) este explozia unui reactor, iar centrala de la Zaporojie are şase reactoare", a declarat Volodimir Zelenski într-un discurs video, luni seara.

Situl centralei Zaporojie, în sudul Ucrainei, se află sub control rus din 4 martie. A fost bombardat de două ori la sfârşitul săptămânii trecute, inclusiv lângă un reactor. Kievul şi Moscova s-au învinuit reciproc pentru aceste lovituri.

"Trebuie noi sancţiuni împotriva statului terorist şi împotriva întregii industrii nucleare ruse care creează ameninţarea unei catastrofe nucleare", a continuat Volodimir Zelenski, potrivit Agerpres.

Reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobîl a explodat la 26 aprilie 1986, provocând cel mai mare accident nuclear civil şi degajând un nor radioactiv care s-a răspândit în toată Europa.

Comenteaza