Ce se întâmplă cu şantierele Clujului: podurile Porţelanului şi Răsăritului sau parkingurile din Mănăştur

Ce se întâmplă cu şantierele Clujului: podurile Porţelanului şi Răsăritului sau parkingurile din Mănăştur

În ciuda stării de urgenţă din pricina pandemiei de coronavirus, şantierele Clujului avansează. 

"Sunt 3 oferte pentru skatepark-ul Rozelor, la Răsăritului ofetele sunt în evaluare, parkingurile din Mănăştur au uşoare întârzieri, dar suntem încă în graficul pentru 2020, acolo sunt ceva probleme cu forţa de muncă, iar pentru podul Porţelanului, firma de specialitate analizează expertiza şi iar săptămâna viitoare se va tranşa o soluţie, este o situaţie inedită pentru Cluj cu sacul de sare de la piciorul podului", a declarat edilul Emil Boc, la ZIUA LIVE. 

Skatepark 

Primăria Cluj-Napoca a lansat, la final de martie, licitaţia pentru servicii de proiectare şi execuţie privind obiectivul “Reabilitarea și extinderea Skatepark-ului Rozelor”, aflat în Parcul de agrement Rozelor (cartierul Plopilor). Valoarea estimată a achiziţiei este de 2.667.369,85 lei fără TVA 

Proiectul prevede, printre altele, reabilitarea skatepark-ului existent și extinderea acestuia (cu peste 1.000 de metri pătrați - de la 1.050 de metri la 2.057,5 metri pătrați), realizarea unor zone de ședere, realizarea unui totem de intrare și amplasarea unui grup social automat. Va fi eliminată vegetația distrusă și se vor realiza lucrări de gazonare și de plantare de vegetație perenă. Parcul va beneficia de asemenea de un sistem de iluminat inteligent, de sistem de irigații modern și de mai multe cișmele.

Prin această investiție se urmărește revitalizarea Parcului Rozelor și redarea acestuia tineretului amator de sporturi extreme: toți clujenii vor putea să se bucure de un parc mai frumos și mai modern, iar tinerii iubitori de skateboarding vor câștiga un spațiu sportiv la nivel olimpic - mai ales că acest sport va fi introdus de anul viitor în competițiile olimpice internaționale.

Podul Răsăritului 

Licitația de peste 22 de milioane de lei pentru podul de peste Someșul Mic care va lega străzile Oașului și Răsăritului a atras patru ofertanți. Pentru proiectarea și execuția podului au fost depuse oferte de către Antrepriza de Reparații și Lucrări (ARL) Cluj; Diferit SRL; asocierea Dacia Faber, Drumex, Maeg Costruzioni Spa, XC Project și asocierea Freyrom, Procons Group, Integrated Road Solutions, Costin & Vlad Birou de Proiectare.Ofertele sunt în evaluare până în 9 aprilie. Durata contractului este de 24 de luni, din care trei luni pentru serviciile de proiectare și 21 de luni pentru execuția lucrărilor.  Podul, cu o suprastructură metalică, va avea o lungime de 57 m, o lățime de 26 m, două piste de biciclete și două trotuare.

Podul Porţelanului 

Lucrările de la Podul Porţelanului au început în 3 aprilie 2019 și sunt realizate de Diferit Cluj. Aici se va construi un pod nou, de 62 m, cu trei deschideri: 8,76 m + 35,94 m + 8,76 m. Zidurile întoarse ale culeelor (infrastructura de la capătul podului ce preia sarcinile transmise de suprastructură, n. red.) vor avea 4,2 m. Acesta va asigura circulația pe două benzi cu lățimea de 7,8 m carosabil. Trotuarele vor fi de 1,2 m lățime pe ambele laturi. Se va amenaja şi o pistă pentru biciclete. Lățimea va fi de 10,8 m.

Reabilitarea podului existent şi realizarea unuia nou au fost estimate la 5,3 milioane de lei, din care 4,5 milioane costurile lucrărilor de construcţie-montaj. Lucrările de proiectare au fost realizate de VCE Vienna Consulting Engineering. Licitația pentru execuție a fost adjudecată de Diferit SRL. Podul Porțelanului a fost construit în 1940 și reabilitat în 1970, deservind aprovizionarea pentru fabrica de porțelan, astfel că lățimea părții carosabile a fost 4 m, cu doar un singur fir de circulație.

Parkinguri în construcție (2019-2020)
Primăverii nr. 8: 266 locuri
Primăverii nr. 20: 379 locuri
Mogoșoaia nr. 9: 292 locuri
Păstorului: 316 locuri
Parking extensie BCU, str. Clinicilor: 100 locuri

Comenteaza