Foto Arhitecţii care reamenajează Cetăţuia promit să păstreze cadrul natural al zonei

Cetăţuia va fi reamenajată, însă arhitecţii promit să păstreze cadrul natural al zonei prin intervenţii punctuale și minimale.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Proiectul a fost realizat de către asocierea Metapolis Architects BVBA, Atelier Mass şi Ana Horhat. Suprafața studiată pentru amenajarea dealului Cetățuia este de 15 ha (10 ha aflate în proprietate publică). Având în vedere unicitatea Cetățuii, în propunerea de proiect prezentată specialiștii au pus accentul pe păstrarea cadrului natural al zonei și pe realizarea de intervenții punctuale și minimale.

"Cetățuia și rolurile sale diferite astăzi: reper al oraşului, punct de belvedere, destinație turistică, zonă recreativă.
Abordarea holistică a acestui proiect adresează problema de la bază: lucrul cu natura, mai degrabă decât împotriva ei", spune cei de la Atelier Mass. 

Practic, se propune accesibilizarea dealului printr-un sistem de alei extinse, dar subordonate peisajului. Se dorește, de asemenea, păstrarea accentului pe spațiile verzi și pe peisaje, iar ameliorarea imaginii urbane se va face în concordanţă cu caracterul istoric al zonei, prin dezvoltarea cu prioritate a deplasărilor pietonale şi a spaţiilor destinate acestora, precum și a modalităţilor de deplasare velo.

Mobilierul urban va fi integrat unui concept coerent pentru imaginea urbană a spaţiilor publice din întregul ansamblu protejat. Proiectanții au propus, pe lângă un sistem de alei şi platforme pentru circulaţii pietonale şi velo, mobilier urban, amenajări pentru joacă, odihnă, sport si alte activităţi în aer liber, construcţii pentru activităţi culturale şi alimentaţie publică deschise publicului larg și terase sezoniere în spațiul public asociate acestor funcțiuni, grupuri sanitare, spaţii pentru administrare și întreţinere.

De asemenea, în peisaj vor fi integrate elemente precum bănci dotate cu USB, panouri de afișaj și informare turistică, sistem de iluminat care să pună în evidență cadrul natural. În proiect a fost integrat și Turnul Parașutiștilor, care ar putea deveni un punct de reper pentru întreaga zonă.

Întregul concept de amenajare, cu detalii pentru fiecare zonă și pentru funcțiuni diverse, poate fi consultat pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, la secțiunea Comunitate/Cetățeni/Centrul de Inovare și Imaginație Civică: https://primariaclujnapoca.ro/.../centrul-de-inovare-si.../

Proiectul va putea fi finanțat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2021-2027.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza