Apartamentele din România sar de suta de mii de euro la prețul mediu de tranzacționare. O casă din Cluj s-a vândut cu peste 1.6 milioane de euro

Apartamentele din România sar de suta de mii de euro la prețul mediu de tranzacționare. O casă din Cluj s-a vândut cu peste 1.6 milioane de euro
| Foto: Arhiva

Nesiguranța dată de războiul din Ucraina și inflația au crescut prețul mediu de tranzacționare pentru apartamentele din România cu 10% după prima jumătate a anului 2022 și au depășit pragul psihologic de 100.000 de euro.

Potrivit datelor RE/MAX România - parte a liderului mondial în real-estate şi franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment. Prețul mediu de tranzacționare a locuințelor a depășit 100.000 de euro în S1 2022, înregistrând o creștere cu aproximativ 10% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Compania a intermediat un număr de peste 5000 de tranzacții în primul semestru din acest an, dintre care circa 92% au fost pe segmentul rezidențial. Dinamica pieței, factorii de influență, respectiv principalele tendințe și perspective sunt reunite sunt forma Barometrului imobiliar RE/MAX România – o analiză de status a pieței de profil, pe baza datelor înregistrate de companie, la intervale regulate de timp, potrivit unui comunicat transmis ZIUA DE CLUJ.

Birourile RE/MAX România au cunoscut o creștere de 48% în ceea ce privește valoarea totală a tranzacțiilor imobiliare din primul semestru, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, de la 113 mil. EUR la 169 mil. EUR.. Totodată, prețul mediu de tranzacționare pe segmentul vânzări a crescut în acest interval cu aproximativ 10%, de la cca. 94.000 EUR la 103.000 EUR.

Războiul și inflația cresc prețurile apartamentelor

Creșterea înregistrată se datorează în mare parte inflației, amplificată de un narativ al nesiguranței venit odată cu războiul de peste graniță. Interesul de achiziție în imobiliare a rămas crescut în primul semestru al lui 2022, în încercarea cumpărătorilor de a face investiții care să conserve capitalul împotriva inflației. Totodată, deși cererea a scăzut ca volum în ultimele două luni ale semestrului, am observat o determinare crescută a celor interesați să cumpere. Cu alte cuvinte, avem prospecți cumpărători mai puțini, dar mai hotărâți și mai potenți financiar”, a declarat Răzvan Cuc, Președinte RE/MAX România.

Cele mai multe intermedieri au fost realizate pe segmentul rezidențial, cca. 92% din total, urmate de comercial (4%), industrial (2%) și office (2%). Dintre cele peste 5000 de proprietăți rezidențiale tranzacționate, apartamentele de două camere (35%) și casele (32%) au fost cele mai căutate tipuri de proprietăți în S1 2022. Per total, 80% dintre apartamentele vândute/cumpărate sunt proprietăți vechi.

Casă de 1.6 milioane de euro vândută la Cluj-Napoca

Cele mai mari tranzacții intermediate de birourile RE/MAX România în S1 2022 au fost: un complex de vile din București, în valoare de 5 mil. Eur., o casă de 1,62 mil. Eur. din Cluj-Napoca și un teren în valoare de 1,5 mil. Eur. din București.

În contextul unui curent general de scumpiri ale tuturor componentelor de construire, cât și de creșteri ale prețurilor la dezvoltatori, este puțin probabil să scadă cererea de așa manieră încât să genereze o scădere a prețurilor în piață. Totuși, este posibil ca unele piețe/orașe să înregistreze variații (creșteri/scăderi) mai mari, în funcție de contextele locale”, a adăugat Răzvan Cuc.

În ceea ce privește următoarea perioadă, reprezentanții RE/MAX consideră că piața imobiliară va rămâne stabilă, fără să înregistreze scăderi de prețuri până la finalul anului.

 

Comenteaza