67 de amendamente USR la bugetul local Cluj-Napoca

67 de amendamente USR la bugetul local Cluj-Napoca

Proiectul bugetului va fi aprobat în ședința Consiliului Local din 2 februarie 2023.  Consilierii USR Cluj-Napoca au depus o listă de 67 de amendamente la proiectul bugetului local Cluj-Napoca, un număr în creștere față de anii anteriori.

Alexandra Oană, consilier local: „Acest pachet de propuneri e, în mare parte, rezultatul dialogului permanent pe care îl avem cu clujenii. Noi pornim de la convingerea că cetățeanul e cel mai bun expert în problemele sale, pentru că el bate orașul la pas zilnic, în centru și la periferie, din Mănăștur până în Iris sau din Gheorgheni până în Grigorescu și se bate de toate problemele lui. Drept urmare, credem că banii clujenilor trebuie să fie investiți în primul rând în proiecte ancorate în realitățile de zi cu zi ale orașului, care să răspundă problemelor cetățenilor. Acesta este și motivul pentru care atât activitatea pe teren, cât și consultarea publică sunt o constantă pentru noi, iar pachetul extins de măsuri pe care l-am propus administrației reflectă tocmai anvergura interacțiunii noastre cu cetățenii."

Lista de amendamente rezultată în urma a numeroase consultări interne și patru consultări tematice (educație, sănătate, mobilitate și tineret) include atât proiecte mari, care abordează problemele structurale ale Clujului, cât și intervenții mai mici care vizează remedierea unor probleme specifice, ce țin de calitatea vieții în cartiere, consilierii USR considerând că anul cartierelor ar trebui să fie în fiecare an. Nu în ultimul rând, consilierii USR au prezentat o serie de propuneri ce vin cu soluții la probleme despre care încă nu se discută suficient la nivel de autorități, precum nevoia unei școli buffer sau a unui centru pentru tratarea adicțiilor.

Printre proiectele prioritare pentru USR în 2023, se numără:

  • realizarea drumurilor de legătură către viitoarea Centură Metropolitană, 7 pe partea de est și 7 pe partea de vest, care vor rezolva probleme punctuale în traficul din zone precum Edgar Quinet, Borhanci, Sopor sau
  • Someșeni, înainte de finalizarea proiectului centurii
  • construirea a două parcări de tranzit (park and ride) în zona Sun și la intrarea în municipiu dinspre Baciu
  • extinderea transportului de noapte și optimizarea rutelor CTP pentru o mai bună interconectare a cartierelor;
  • realizarea unui nod intermodal de transport în zona Gării – mutarea autogării în zona Gării;
  • construirea unei maternități noi și a unui centru pentru tratarea adicțiilor
  • construirea/achiziționarea unui spațiu pentru o școală buffer (școală-tampon în care să fie mutați elevii pe perioada renovării altor școli)
  • dezvoltarea unui consorțiu pentru învățământ dual, cu fonduri europene din PNRR
  • reorganizarea rețelei de piețe și construirea unei noi piețe în cartierul Dâmbul Rotund
  • adoptarea protocolului de asociere între Cluj-Napoca – Florești – Baciu pentru protejarea Arealului Natural Hoia Baciu

Pentru cartierele Clujului, consilierii USR au depus proiecte care își propun să rezolve probleme de mobilitate, transport public, modernizări de străzi, parcări și parkinguri, accesibilizarea trecerilor de pietoni, intersecții sau pasaje, dar și piste de bicicletă, iluminat public și siguranță rutieră. De asemenea, USR a prezentat amendamente care vizează zona de sănătate și asistență socială, dar și amendamente pentru infrastructură de învățământ nouă, politici educaționale, modernizări de curți de școli, săli de sport și cantine școlare. În ceea ce privește partea de mediu, zone de agrement și parcuri, USR a cerut protejarea zonei Hoia, amenajarea Canalului Morii sau a Pârâului Nadăș, dar și modernizarea sau extinderea a cinci locuri de joacă pentru copii din cartiere precum Dâmbul Rotund, Andrei Mureșanu sau Someșeni. Nu în ultimul rând, consilierii USR au depus amendamente care urmăresc dezvoltarea serviciilor publice și a zonei de locuire, prin modernizarea piețelor publice și agroalimentare sau creșterea numărului de locuințe accesibile.

Lista completă a amendamentelor se găsește aici: https://bit.ly/3jdbSRZ

Comenteaza