Accident pe Primăverii... 1987, fosta Lingurarilor. ”Evitați zona!”

Accident pe Primăverii... 1987, fosta Lingurarilor. ”Evitați zona!”

O fotografie cu un accident de circulație din alte vremuri ale orașului Cluj-Napoca a fost postată pe grupul de Facebook Trăiesc în Mănăştur. 

Chiar dacă în cartierul Mănăștur traficul era super lejer acum 36 de ani, șoferi neatenți erau și pe atunci. În accidentul de pe actualul Bulevard Primăverii, din anul 1987, sunt implicate cel puțin două autoturisme: o Dacie și un Trabant combi. 

Între 1945-1964 strada Primăverii a purtat denumirea bilingvă Str. Lingurarilor – Kalános utca. Apoi, până în 1987, s-a numit strada Lingurarilor, iar între 1999-2002 strada a luat denumirea Mareșalului Ion Antonescu.

Aceasta este artera principală a cartierului Mănăștur, cel mai mare cartier clujean. Aici se află și Biserica Calvaria, biserica fostei mănăstiri benedictine care din sec. al XI-lea a dat numele Mănășturului (Monasterium Beatae Mariae de Clus).

Cei care au văzut postarea au întrebat dacă lovitura din spate a Daciei e de la vre-un tramvai. Tot ce e posibil. Deoarece aa 1 octombrie 1987 a fost inaugurată rețeaua de tramvaie electrice în Cluj-Napoca, care avea rolul să ajute rețeaua rutieră ce devenise supraîncărcată în urma dezvoltării industriale a orașului în anii 1970-1980.

Construcția liniilor ce urmau să lege cartierele Someș Nord și Mănăștur de centrul orașului a început în aprilie 1986. Prima linie deschisă unea Gara de Combinatul de Utilaj Greu, iar pe 10 noiembrie 1987 a fost deschisă linia de la Gară spre Mănăștur.

Comenteaza