Abrudean, optimist în privința Clujului: “Avem o scădere constantă a incidenței; Sunt câteva focare, dar sunt ținute sub control”/ Când scăpăm de restricții

Abrudean, optimist în privința Clujului: “Avem o scădere constantă a incidenței; Sunt câteva focare, dar sunt ținute sub control”/ Când scăpăm de restricții

Prefectul Mircea Abrudean a spus joi că incidența cazurilor de COVID în județ e în scădere, iar dacă se păstrează trendul descendent, sunt șanse ca spre sfârșitul lunii să poată fi deschise localurile și în Cluj-Napoca.

„Se constată o scădere a ratei de incidență, atât la nivelul județului Cluj, cât și la nivelul municipiului Cluj-Napoca. În ultimele zile avem o scădere constantă. Astăzi avem o incidență de 3,31 pe județ și 4,31 pe municipiul Cluj-Napoca. Asta este îmbucurător. (…) Sunt cifrele cele mai relevante, restul municipiilor din județ sunt în scenariul galben, chiar verde, rata în Câmpia Turzii este 0,8. Nu sunt probleme care să necesite măsura carantinării nicăieri în județ, există câteva UAT-uri cu rata incidenței mai ridicată, dar acolo există anumite focare, dar sunt ținute sub control, primarii și colegii din structurile MAI își fac treaba și, cu siguranță vom ajunge acolo unde vrem să ajungem în cel mai scurt timp”, a transmis joi prefectul Mircea Abrudean.

Potrivit acestuia, următoarea reevaluare a măsurilor dispuse prin Comitetul Județean pentru Situații de Urgență la 14 zile va fi în 27 ianuarie, iar în funcție de rata incidenței de la acea dată, vor putea fi ridicate o parte din restricții în localitățile care vor avea sub 3 cazuri la mia de locuitori.

“Așa cum arată lucrurile, dacă s-ar păstra acest ritm de scădere, până în 27 ianuarie am putea ajunge inclusiv cu municipiul Cluj-Napoca la o rată sub 3, asta ar însemna că am putea ridica restricțiile cele mai importante pe partea de HORECA, domeniul cel mai afectat, dar asta depinde de cum evoluează cifrele, dacă avem același ritm care s-a constatat în ultimele zile, există această posibilitate”, a spus Abrudean.

Prefectul a precizat că în Cluj se fac constant în jur de 1.500 de teste RT-PCR, la care se adaugă 300 de teste rapide, și că, în continuare, numărul de teste prelucrate la Cluj este cel mai mare la nivel național după Capitală, ba chiar s-a întâmplat să depășească Bucureștiul, fapt care explică și valoarea ridicată a incidenței cazurilor față de alte județe. 

“În continuare numărul de teste este cel mai mare la nivel național după București, cred că am avut chiar și o zi când am avut am avut un număr chiar mai mare de teste decât Bucureștiul, nu putem opri oamenii să se testeze, ne bucurăm chiar, pentru că asta ne ajută să identificăm cazurile pozitive și să luăm măsuri, numărul mare de teste este unul dintre motivele pentru care în continuare suntem la un nivel destul de ridicat al ratei în Cluj-Napoca”, a explicat Abrudean.

În prezent, din cele 81 de localități din județ, 20 sunt în scenariul roșu, adică peste 3 cazuri la mia de locuitori, 23 în scenariul galben, și 38 în scenariul verde, adică sub pragul de 1,5 la mie.

Comenteaza