A patra tranşă de vaccinuri a ajuns în ţară în această dimineaţă. La Cluj-Napoca va ateriza un avion cu dozele repartizate

A patra tranşă de vaccinuri a ajuns în ţară în această dimineaţă. La Cluj-Napoca va ateriza un avion cu dozele repartizate

Încă 150.000 de doze de vaccin anti-COVID au ajuns în România în această dimineaţă. Serul va fi distribuit și în toată țara, inclusiv la Cluj-Napoca.

Pe aeroportul din capitală a aterizat un avion cu a patra tranşă de vaccinuri anti-COVID. Este vorba despre încă 150.000 de doze. 

Dozele vor fi preluate de la Aeroportul Otopeni și trimise centre de stocare din țară, printre care şi la Cluj-Napoca, unde vor ajunge 21.450 de doze de vaccin.

Vaccinul va fi depozitat la Spitalul Militar, singurul spital care are aparatura necesară pentru a le stoca la temperaturi de -80 de grade.

Până acum în Cluj au fost vaccinate peste 7.000 de persoane. Dintre acestea doar 59 au manifestat reacții adverse.

Vaccinurile care au ajuns în România până acum sunt cele produse de Pfizer. Săptămâna trecută Comisia Europeană a aprobat și utilizarea unui alt vaccin în țările membre UE, cel produs de Moderna, care nu ar avea nevoie de transportarea și stocarea în condiții de temperaturi scăzute.

În primă instanţă va fi vaccinat personalul medical, urmând ca la anul să fie vaccinate persoanele din grupele de risc, iar, apoi, populaţia generală. Vaccinarea, care va fi voluntară şi gratuită, se va face pe bază de programare.

Valeriu Gheorghiţă spune că în cazul vaccinării a 60 - 70% din cetăţeni va fi atins nivelul de imunizare colectivă, şi că pentru acest lucru este nevoie de 10,7 - 11 milioane de doze de vaccin. În prezent România are contractate 10 milioane de doze.

Efectele adverse constatate cel mai adesea au fost de intensitate uşoară şi medie, la nivel local - durere, disconfort, tumefacţie, roşeaţă, febră, dureri musculare sau de cap, dar au fost şi efecte majore la persoane cu un istoric de alergii.

Comenteaza